Press

Kontorstrapetsen får oss att må bra på arbetsplatsen

Vi behöver ta mikropauser i arbetet och ändra kroppsställning. Den nya vägghängda produkten Kontorstrapetsen uppmuntrar oss till god hälsa och kreativitet. Med dess materialval och design passar den in på våra arbetsplatser, på ytor där möbler annars inte får plats. Vår produkt är framtagen tillsammans med och för svensk industri samt med svenska hållbara material såsom björk, furu och vegetabiliskt garvat läder.

Kontorstrapetsen är en produkt för alla typer av arbetsplatser

Många arbeten ger förslitningsskador och sjukskrivningar pga. värk från rygg, axlar och nacke. Vi behöver ta micropauser från det monotona arbetet och ändra kroppsställning, gå till skrivaren men även röra på oss mer genom att sträcka ut, stretcha och träna musklerna. – ”På arbetsplatser behövs det produkter som stödjer och uppmuntrar till god hälsa och kreativitet. Det är viktiga förutsättningar för att vi ska trivas på jobbet och i förlängningen även för produktiviteten och lönsamheten”, säger Catarina von Matern, en av formgivarna till Kontorstrapetsen.

Kontor är kanske det första man tänker på, men Kontorstrapetsen gör även stor nytta på andra arbetsplatser som till exempel kök, pausutrymmen i detaljhandeln, skolor (både för personal och elever), sjukvården och byggbaracker. Kontorstrapetsens design och materialval gör att den särskiljer sig från gymlokalernas och ergonomernas produkter. Den ska passa in i inredningsarkitekturen, där hållbara material som trä och skinn är självklara materialval. Infästningarna och formgivningen inger ett förtroende – man ska lita på att den håller för att hänga i.

Rise (tidigare SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), har testat Kontorstrapetsen

Kontorstrapetsen uppfyller kraven på hållfastighet enligt delar av SS-EN ISO 20957-1:2013, Stationära träningsredkap – Del 1: Generella säkerhetskrav och provningsmetoder. SP har fastställt att Kontorstrapetsen kan märkas med 110kg (säkerhetsfaktor 3)

Häng en stund vid kopieringsrummet eller i kön till kaffemaskinen

I dag ska kontor vara yteffektiva och antal kvadratmeter per person räknas noga. Bra ytor används till arbetsplatser, men det finns alltid ytor som pga. ljud eller brist på dagsljus inte lämpar sig till arbetsplatser. Ytor nära kopieringsrum, pausutrymmen och gångstråk blir omöblerade och outnyttjade. Brandkrav gör att lös inredning inte får blockera utrymningsvägar. Det är dessa ytor som den vägghängda Kontorstrapetsen med fördel kan monteras i.

Made in Sweden

Kontorstrapetsen är utvecklad och producerad i Sverige av arkitekterna Catarina von Matern och Margreth Dahlqvist. De har stor erfarenhet av inredningsprojektering av arbetsplatser, produktutveckling och möbeldesign. Deras devis är Design och Arkitektur för Hälsa. Catarina von Matern är möbel/produktdesigner arkitekt SIR/MSA och Margreth Dahlqvist är arkitekt SIR/MSA.

Läs artikeln från Dagens Industri här

di_n